2015 m. balandžio 17 d., penktadienis

Kartą Rytų Londone

Rinktinių pertraukos metu dviejų aukščiausių lygų rungtynės Anglijoje nevyksta, tačiau tai nereiškia, kad klubinis futbolas apmiršta apskritai – žemesniuosius divizionus rinktinių reikalai paliečia gana retai, tik atskirais atvejais, kai iš kurio nors klubo į nacionalines komandas pakviečiama daugiau žaidėjų, vienas ar kitas rungtynes tenka atidėti. Išsianalizavus tvarkaraščius, patraukliausiu variantu šeštadieniniam groundhoppingui pasirodė League One (trečiojo Anglijos diviziono) mačas tarp Leyton Orient ir Port Vale komandų.



Leyton Orient yra vienas seniausių Londono futbolo klubų (amžiumi nusileidžiantis bene tik Fulhamui) ir, nors per ilgą istoriją porą kartų keitė savo dislokacijos vietą, visada liko Rytų Londono klubu. Nuo 1937 m. O‘s žaidžia Brisbane Road stadione Leytone. Šis nėra taip jau toli nuo centro – iki Sičio nuo stadiono tėra keturios mylios, o išlipti iš Central Line metro traukinio reikia antrojoje zonoje. Vos pusantros mylios Brisbane Roadą skiria nuo Olimpinio stadiono ir būtent dėl šios priežasties Orient buvo pagrindiniai West Ham United įsikraustymo į šį stadioną priešininkai – gerokai didesnis kaimynas vos kelis tūkstančius žiūrovų tesurenkančiam klubui yra visiškai nereikalingas.

West Ham į Olimpinį stadioną kraustysis kitais metais, o kol kas ir be didelio kaimyno Leytono komandai sekasi ne taip gerai, kaip norėtųsi. Prieš rungtynes šeimininkai buvo lygos iškritimo zonoje, o kovo pabaigoje tokia situacija sirgaliams paprastai kelia gana neramių minčių. Ne daug aukščiau lentelėje buvo ir varžovai iš Stouko – Port Vale ekipos sirgaliams nusiraminti jų komandos pozicija irgi neleido. Nepaisant prastoko abiejų komandų žaidimo, rungtynės sutraukė (oficialaus protokolo teigimu) 5623 žiūrovų dėmesio. Be desanto nuo Baltijos krantų šis skaičius būtų bent jau penkiais vienetais mažesnis, tačiau visgi lankomumo žemesnėms anglų lygoms (kur futbolo lygis neretai yra apgailėtinas) galima tik pavydėti.

Stadiono vaizdas
Su atmosfera stadione įspūdžiai, reikia pasakyti, ne vienareikšmiai. Iš vienos pusės taip – emocijos ten akivaizdžiai labai nuoširdžios ir gyvos, ir tiems žmonėms savas klubas, kurį jie palaiko nuo gimimo ir palaikys iki mirties, tikrai rūpi. Kita vertus, su organizuotu palaikymu Anglijoje visiška katastrofa visuose lygmenyse, pradedant tviskančiu Wembley per rinktinės mačus, baigiant apšiurusiais pusiau mėgėjiškų lygų stadionais (keletas išimčių yra, bet jos matyt tik patvirtina taisyklę). To paties Leytono sirgaliai skanduočių, panašu, turi kokias tris, o ir tas traukia toli gražu ne nuolat.

Brisbane Road stadionas atrodo gana savotiškai: iš išorės jis šiaip panašus į skardinę dėžę, būnant tribūnoje į akis krenta tai, kad stadiono kampai yra „užkimšti“ daugiabučiais, iš kurių balkonų bet kokias rungtynes galima stebėti ne blogiau, nei iš tribūnos. Trys stadiono tribūnos iš pažiūros pakankamai naujos, ketvirtoji gi dar tebesipuošia stogu iš šiferio ir tą stogą prilaikančiomis bei vaizdą užstojančiomis atramomis. Gal ir savotiška romantika.


Gera vieta gyventi O's sirgaliams
Rungtynių pradžia šeimininkams susiklostė nesėkmingai – Port Vale žaidė geriau ir po pusvalandžio pelnytai išsiveržė į priekį. Ir taip įtempti sirgalių nervai ėmė nebeišlaikyti ir aikštės link pirmo kėlinio pabaigoje buvo pasiųsta itin daug ne visai cenzūrinių žodžių. Vis dėlto bloga pradžia pasirodė reiškianti ne viską, nes Port Vale antrame kėlinyje nusprendė atlikti futbolinį charakirį. Iš pradžių svečių vartininkas Chrisas Nealas pargriovė vienas prieš vieną išbėgusį Leytono žaidėją, taip užsidirbdamas raudoną kortelę ir baudinį į savo vartus, po to kamuolį į savo vartus pasiuntė gynėjas Neillas Collinsas, o galiausiai blogu pirmojo vartininko pavyzdžiu pasekė ir atsarginis Samas Johnsonas, taip pat prasižengęs prieš varžovą baudos aikštelėje. Šią klaidą Leytono futbolininkai jam atleido, bet trečias įvartis į svečių vartus vistiek įkrito – mačo pabaigoje puikiu smūgiu pergalę įtvirtino Deanas Coxas. Ši pergalė Orient leido pakilti iš iškritimo zonos, o, kaip ir visur, ilga atmintimi nepasižymintys sirgaliai jau nebeprisiminė visų piktų žodžių, kuriuos išsakė savo žaidėjams vos prieš gerą valandą. Pergalė išgano – tai universali taisyklė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą